Prekinimo tišino

Avtor: Andrej Robida

Certificiran strokovnjak za varnost pacientov in kakovosti v zdravstvu.
Črni pas za Model vitksti-6 sigma in učtelj kakovosti in varnosti v zdravstvu.

 

Vsaka kategorija opisuje več blogov, ki se nanašajo na specifično vsebinoi

22.03.2019

Izgorevanje zdravnikov medicinskih sester …, ali moralna sprevrženost oblastnikov?

Ali bomo še naprej ostali ovce in poslušali ljudi, ki ne znajo, nočejo  in  služijo zahrbtnežem ter tako obdržijo svoje položaje. Iz katastrofe v katastrofo in na koncu proglasijo zmago.

Kdo zdravnike, medicinske sestre in druge zdravstvene strokovnjake obtožuje za dogajanja v slovenskem zdravstvu?  Politika, z vsemi svojimi vzvodi in  vmešavanjem v celo ozke strokovne zadeve katerekoli stroke. In kako to naredi? Zelo enostavno, s paragrafi,  brez znanja , z aroganco, brez vizije, prez poslanstva s sprevrženimi vrednotami, s pijarovskimi potezami spreganja glagola “hvaliti se” v prvi osebi množine in celo z medijsko kampanjo.   Trpijo pacienti, trpijo tisti, ki delajo v prvi liniji, na ostrem koncu zdravstva, v mikrosistemu.  Ko ti enkrat šofer odpre vrata avtomobila, potem si misliš, da vse znaš, vse veš in cilj ti je čim daljša   pomembnost in čim daljše trajanje  pri odpiranju avtomobilskih vrat.  Pišejo celo, da so pacienti  čisto na koncu, najprej bolnišnica, potem zdravniki, potem zaposleni in nato pacienti. A tudi pri zdravnikih, ne vsi, samo nekateri z velikim egom in  samopromocijo oblastnike podpirajo. 

Dr. Wendy Dean, dr. Simon Talbot – kriza morale ali moralna sprevrženost.

“Izgorevanje  je sramotenje žrtve. Pravijo, nisi dovolj odporen, ne znajdeš se, si prešibak, da bi se prilagodil sistemu. Kaj če bi začel meditirati? Morda bi uporabil nekaj olja lavandule. Kaj če bi šel za nekaj dni v toplice? Morda bi najel osebnega trenerja  duhovnosti?  Poslušajte, vse skupaj je  d..k.”

Poglejte si video

Morda vam bo všeč tudi…