Ena velikost ustreza vsem

Avtor: Andrej Robida

Certificiran strokovnjak za varnost pacientov in kakovosti v zdravstvu.
Črni pas za Model vitksti-6 sigma in učtelj kakovosti in varnosti v zdravstvu.

 

Vsaka kategorija opisuje več blogov, ki se nanašajo na specifično vsebinoi

29.05.2016

 

Kar je dobro za mehanično delavnico, kjer gre za premočrtni sistem, ni dobro za zdravstvo, ki predstavlja enega izmed najbolj kompleksnih prilagodljivih sistemov. Celo v trgovini imajo oblačila različnih velikosti  XLL, XL, L, M in S. Zdravstvo želimo ukalupiti v S in to povsod na enak način, naj gre za bolnišnico, zdravstveni dom, dom starejših občanov ali za samostojno zdravstveno dejavnost. Imamo univerzalni standard, ki je primeren za vse dejavnosti od premočrtnih, zapletenih do kompleksnih prilagodljivih sistemov, za vse enako.

V zadnjem času govorimo veliko o napakah. Na napake se spoznamo vsi. Najraje govorimo o “zdravniški napaki”, ker je to zelo prikladno, saj ni treba storiti drugega kot kaznovati zdravnika ali medicinsko sestro, kjer pa pojem “zdravniška napaka” sprememenimo v “sestrska napaka”  in zadeva je urejena. To ima za varnost pacientov nesluteno ogromne slabe posledice, ker se sistem ali proces, kjer je nastala napaka ne spremeni in počasi ter vztrajno se razvija sovraštvo do zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja.   Varnost pacientov se slabša. Ker na mnogih področjih v Sloveniji ponavljamo sistemske napake, ki so jih pred desetletji že delali drugi, ni nič drugače z varnostjo pacientov. Sedaj smo približno v 1. polovici 20. stoletja, kjer človeško napako enačimo s človeško krivdo. Ukrepi za izboljšanje varnosti pacientov ciljajo na posameznika in “rešitve”, ki jih uvajamo pomenijo kontrolo človeškega delovanja.  Do ravnanj z varnostjo nismo prišli niti do 2. polovice 20. stoletja, kje so začeli kontrolirati tehnologijo. Naša vsakodnevna  “mantra”  je: ” Bodi pazljiv, pazi, da se ne zmotiš, ničesar ne pozabi, itd.”, kot da bi ljudje namenoma  pozabljali in bili namenoma nepazljivi. To smo potem zapisali celo v Kazenski zakonik. Moj profesor  v gimnaziji bi temu rekel “Sancta simplicitas, a li sveta preproščina ali v gostilniški govorici “neumnost brez primere”. To potem vodi v kriminalizacijo človeških napak. Počasi prehajamo v razvoj birokratskega pristopa  štetja negativnosti kot so odkloni/ napake in kršitve (v kolikor jih zaradi kulture strahu ne uspemo skriti ali pripisati komplikacijam). To pomeni, da se je v 2. polovici 20. stoletja v nekaterih razvitih državah   varnost pacientov preselila iz etične odgovornosti posameznika v  birokratsko odgovornost ljudi, ki ne delajo v prvi liniji s pacienti. V Sloveniji  pri varnosti pacientov še vedno prelagamo odgovornost v mikrosistem, na zdravnike, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje in poudarjamo birokratski pristop.

Niti tisto, kar se je v svetu dogajalo v obeh polovicah 20. stoletja, niti tisto, kar z zamudo in napačno  ponavljamo v slovenski družbi, ne bo pripeljalo do večje varnosti pacientov in zdravstvenega osebja. Če res želimo zmanjšati škodljive dogodke zaradi napak, se ne smemo zanašati na spet kakšen nov Harvardski poslovni model, ISO ali kaj podobnega  in gledati na osebje kot problem, ki ga je treba kontrolirati ampak  kot na rešitev varnosti.    V novem obdobju varnosti  bo prišlo do premika  z  malo razmisleka o škodljivem  “pranju možganov”, od fakultetnih klopi do specializacij, o krivdi posameznika do  gledanje  na varnost  ne samo kot na odsotnost negativnih pojavov in dogodkov. Poudarek bo na opolnomočenju  zmožnosti delati stvari pravilno v mikrosistemu, v prvi liniji, tam kjer se dogajajo za paciente dobre, a včasih tudi slabe stvari. Tu potem ne bodo potrebni kakšni posebni certifikati in listine ter poslovni modeli, kjer se bo denar vlagal v kontrole namesto v izboljšave in inovacije.

Kako razmišljate o zdravstvenem osebju?

  1. Ljudje so rešitev.Zdravstveni  osebje je  pametno, razmišlja racionalno, ko rešujejo probleme, s svojim znanjem in tehnologijo.
  2. Ljudje so problem. Zdravstveno osebje je treba kontrolirati, omejiti njihovo delovanje s pravili in standardi, sicer bodo delali napake.

Birokratski način pisanja pravil, standardov  in protokolov predstavlja pogled na delo kot naj  se zgodi s pomanjkljivim znanjem in zavedanjem  kaj se v resnici dogaja  v vsakdanjih delovnih procesih. O tem prihodnjič.

Save

Save

Save

Morda vam bo všeč tudi…

Kriminalizacija človeških napak v zdravstvu

Kriminalizacija človeških napak v zdravstvu

Zakonodajalci menijo, da je človeška napaka kriminalno dejanje in tako se je kriminalizacija človeških napak v zdravstvu zasidrala v Kazenskem zakoniku. In kriminalistična policija ter sodniki se klanjajo škodljivemu zakonu. Gre  za neznanje  in zanemarjanje...

Saj to se zgodi samo v ZDA

Saj to se zgodi samo v ZDA

Saj to se godi samo v ZDA, ali ne? Primer iz ZDA: Mlada ženska  je dobro okrevala  po uspešni presaditvi srca, vendar je bila ponovno sprejeta zaradi  nejasnih simptomov. Napravili so vrsto preiskav od katerih so bile  nekatere nepotrebne, vključno s...

Intervjuji z dr. Andrejem Robido

Intervjuji z dr. Andrejem Robido

Intervjuji o varnosti pacientov   Kot član mednarodne komisije je zadnje tri dni opravljal nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v ljubljanskem UKC. Kliknite na povezavo: Preberite intervju v Delu, 2014 Ko se zgodi letalska nesreča, inšpektorji...